Impressie van het ontwerp van de Autisme Experience

Opzet

Autisme uitleggen is onbegonnen werk. Wij laten het je beleven! De Autisme Experience, zal een plek worden waar beleving, informatie, educatie en verdieping samenkomen voor iedereen die te maken heeft met, of interesse heeft in autisme. Of je nu zelf autisme hebt. Of familie bent van iemand met autisme. Werkt in de zorg of het onderwijs of gewoon meer wilt weten vanuit je eigen interesse... de Autisme Experience heeft heel veel te bieden. 

Route

De 0-meting

Hoe ervaar je zelf eigenlijk informatie? Zintuiglijke prikkeling? Emoties? Test jezelf!

De eenvoudige test laat je even stil staan bij wat voor velen van ons zo vanzelf sprekend is.

 

De gidsen

Via de schermen geven onze gidsen je een kijkje in hun wereld. De gidsen zijn ervaringsdeskundigen; zoals iemand met autisme, ouders, verzorgers, broers, zussen en/of leerkrachten.

 

Het brein

Ben je, je brein of gebruik je je brein? Feiten. Fabels. Veronderstellingen. Theorieën en ook inzichten over wat we allemaal nog niet weten.

 

De zintuigen 

In de prikkelstraat is er aan ieder zintuig een huis gewijd. In de huizen vertellen de gidsen je wat er gebeurt als je prikkels via je zintuigen anders verwerkt.

 

Het spectrum

Een ruimte vol kleur, verschillen, beelden, teksten en persoonlijke verhalen. Net als licht bestaat autisme uit meer kleuren dan je tellen kunt. In ‘het spectrum’ geven we visueel weer hoe diversiteit er in de wereld van autisme uitziet. Visueel wordt er weergegeven dat autisme voor ieder mens anders is.

 

Verder vermaak je je in ons; filmtheater, eetcafe - De Grandin, bezoek thema-exposities, lezingen en evenementen 

 


Tijdlijn van de ontwikkeling

Dit jaar willen we doorpakken met de events. Enerzijds vanwege de mogelijkheden om hiermee aan fundraising te doen. Maar vooral ook omdat we zoveel mogelijk zichtbaarheid willen creëren en ook nu al een bijdrage willen leveren aan de dialoog die ontstaat rondom autisme. We breiden het team uit met nog meer ervaringsdeskundigen. Maar trekken ook talent aan op het gebied van marketing, communicatie en fondsenwerving. Doelen voor dit jaar:

  • 2 Grote fondsen over de streep te trekken om ons te steunen. 
  • 1 Geschikte locatie voor het vestigen van de Autisme Experience
  • 8 Events waarmee we nu al een bijdrage leveren aan onze doelstelling

We manifesteren de Autisme Experience op dit moment online en tijdens onze evenementen in het land. Achter de schermen zijn we in gesprek met mogelijke partners voor financiering. Het uitwerken van ontwerpen van alle attracties en elementen. En op zoek naar de perfecte locatie om onze Experience te vestigen. 

 


We bouwen verder aan het versterken van ons team. Vormen een raad van advies en verdiepen ons in de de werking van subsidie aanvragen. Een grote groep enthousiaste betrokkenen denkt met ons mee tijdens een impactavond. Een soort mega brainstorm. We plannen onze eerste openbare evenementen voor 2017 tijdens de nationale autismeweek van de NVA. 


Veel enthousiaste reacties op ons idee. We ontvangen steunbetuigingen op Facebook en Twitter en krijgen aandacht van de lokale en landelijke pers. Na diverse brainstorms besluiten we dat het woord 'Museum' niet gaat meer past. Hierop ontstaat de naam Autisme Experience. We ontwikkelen in samenwerking met een team van vrijwilligers, betrokken professionals en ervaringsdeskundigen de eerste ideeën voor de invulling van de Autisme Experience. 


Een bezoek aan Science Centre NEMO inspireert Evelien Huijssen tot het idee een soort gelijke plek te willen creëren voor iedereen die meer wil leren over autisme. Na jarenlange werkervaring in de autisme  hulpverlening  is haar ervaring dat kennis opdoen over een ingewikkeld iets als autisme voor heel veel mensen knap lastig is. Voor ouders van kinderen met autisme zijn er wel trainingen. Maar er zijn veel meer mensen die met autisme te maken hebben. Broertjes, zusjes, andere familieleden, klasgenootjes, collega's, bazen of bijvoorbeeld sportcoaches. Daarbij is de informatie die online te vinden is vaak stigmatiserend, verouderd of gewoonweg foutief. Het resulteert in de oprichting van de Stichting Nationaal Autisme Museum. Die als doel heeft de oprichting van een Autisme Museum mogelijk te maken.