Stichting Autisme Experience zet zich in voor mee begrip en bewustwording over autisme. We willen een realistisch beeld over autisme neerzetten. Dat doen we met onze Brain on Wheels, een rijdende hersenpan waar we mini-docu's vertonen en met mensen in gesprek gaan. Ook organiseren we evenementen en voorlichtingsbijeenkomsten, zowel vanuit onze eigen stichting als op verzoek van andere organisaties.
Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw activiteit of organisatie? Neem dan contact met ons op!
De Brain on Wheels is de rijdende hersenpan van de Autisme Experience. Een mobiel theater voor 10 personen waar we mini-documentaires vertonen over actuele thema’s en autisme. Na afloop is er ruimte voor ontmoeting en dialoog in een intieme setting even afgesloten van de rest van de wereld. Je verlaat de Brain on Wheels niet met vragen maar met antwoorden. Na iedere beleving is er ruimte voor verduidelijking vanuit verwondering of verwarring. Wij gaan graag in gesprek.
Omgebouwde caravan
De eerste Brain on Wheels was een HOBBY Caravan die we als gift mochten ontvangen van kunstenares Mignon Nusteling. Met deze Brain zijn we het hele land doorgereisd en nu is ze ‘met pensioen’. Momenteel bouwen we aan een nieuwe Brain on Wheels die in zomer 2025 klaar is.
Een bezoek aan de Brain on Wheels is een bijzonder ervaring. Nieuwsgierig? In deze reportage van het Ministerie van VWS krijg je alvast een voorproefje.
We gebruiken de Brain on Wheels bij onze eigen evenementen, maar je kan ons ook inhuren. Bijvoorbeeld op een studiedag, informatiemarkt of evenement. Maar er is meer mogelijk! Wat denk van je de Brain als intieme brainstormlocatie voor je bedrijf? Als prikkelarme ruimte op een evenement, waar bezoekers zich even rustig kunnen terugtrekken? Of misschien heb je zelf al ideeën?
De Brain is eenvoudig in te zetten bij diverse activiteiten. Het enige wat we nodig hebben is:
Wil je meer weten over het huren van de Brain on Wheels? We maken graag een programma dat aansluit bij je doel en activiteit. Neem dan contact met ons op.
‘Kunnen jullie een studiedag over autisme bij vrouwen voor ons verzorgen?’
Sjaloom Zorg stelde ons deze prachtige vraag. Onze behandelaren en ervaringsdeskundigen stelden een studiedag samen, waarin theorie en praktijk elkaar afwisselden. Ook was er veel ruimte voor reflectie en casuïstiekbespreking.
Maatwerkprogramma's voor organisaties
Voorlichting over autisme op een zorgmarkt of prikkelarme kermis. Of een studiedag voor onderwijs- of zorgpersoneel. De Autisme Experience heeft al voor verschillende organisaties voorlichtingsbijeenkomsten verzorgd. Bijvoorbeeld over autisme, de autistische burn-out of autisme bij kinderen en jongeren.
Bij al onze evenementen en bijeenkomsten zijn ervaren zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen aanwezig. Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een programma afgestemd op jullie situatie? Of heb je zelf een idee? Neem vrijblijvend contact met ons op!
Tijdens de landelijke Autismeweek in april organiseren we verschillende activiteiten. In 2025 was dat een filmavond in filmtheater De Witt in Dordrecht, met als thema ‘En nu de waarheid over autisme!’ Het programma bestond uit de korte film Als Het Leven Soms Anders is en de documentaire Inside Aut. Ook was er een nagesprek met regisseur Lotte Ruules. Na afloop konden bezoekers napraten met elkaar en met vrijwilligers van de Autisme Experience. Een bijzondere en waardevolle avond!
Wie kan het beste vertellen over hoe het is om autistisch te zijn? Dat zijn mensen met autisme zelf. De Autisme Experience gelooft in de kracht van verhalen van mensen zélf. Ieder mens is uniek. Dus ook ieder persoon met autisme is uniek. Daarom maken we mini-documentaires waarin mensen met autisme zelf vertellen wat het voor hen betekent om autistisch te zijn. Er zijn docu's over diverse onderwerpen, zoals werk, camoufleren en autisme in het gezin.
Filmtheater op wielen
Onze mini-docu’s vertonen we ook op locatie in de Brain on Wheels, ons rijdende mini-theater. Vaak is daar ook degene uit de documentaire bij aanwezig. Zodat bezoekers na afloop vragen kunnen stelen. En dan ontstaan de echte gesprekken, over autisme, persoonlijke ervaringen, vooroordelen en talenten.
Ons bestuurslid Anne heeft autisme en vertelt haar verhaal in een van onze mini-documentaires.